GBS Gearbox Services is joining the High Tech Centre in Delft
GBS Gearbox Services is joining the High Tech Centre in Delft
GBS Gearbox Services is joining the High Tech Centre in Delft
HIGH TECH CENTRE DELFT KOMT ERAAN
Het is een lang gekoesterde wens die binnenkort in vervulling gaat. Delft krijgt vanaf januari 2015 een eigen High Tech Centre, waar onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid nauw samenwerken voor ‘uitdagend techniekonderwijs’ op mbo-niveau.
Jongeren aan het werk
Kwartiermaker Marcel van Wijk showt aan de Abtswoudseweg een mooi, bescheiden voorproefje: mbo- en hbo-leerlingen werken in een voormalige fabriekshal (Betafactory van de Haagse Hogeschool) aan hun nieuwe vindingen die deels in opdracht van het bedrijfsleven worden gemaakt. Het principe wordt meteen duidelijk: bij het High Tech Centre Delft gaat het om innovatiegericht (project)onderwijs, met moderne middelen en technieken waar studenten én bedrijven blij van worden. Docenten en bedrijfsmedewerkers treden op als coach.
WERKPLAATS
‘Een leven lang leren’, ‘opleidingen waar onderwijs en bedrijven samenkomen’ en een ‘werkplaats’: dat zijn de drie pijlers van het nieuwe High Tech Centre, waar overigens nog geen locatie voor is aangewezen. Dát die nieuwe locatie snel wordt gevonden, daar is kwartiermaker Van Wijk van overtuigd. Zeker omdat veel partners het nieuwe initiatief niet alleen toejuichen, maar ook dragen. Thomas Pehrson, algemeen directeur van Festo en ‘boegbeeld’ van het High Tech Centre, kondigde bij het TIC-Delft congres al aan dat Het High Tech Centre ondersteund wordt met een subsidie van ruim 4 ton. Van Wijk merkt ook op andere fronten dat Delft de wind mee heeft. “Delft is de stad van technologische kennis en opleidingen. Dit is hét moment om Het High Tech Centre te starten, juist omdat er zoveel draagvlak is bij bedrijven, onderwijs en gemeente.”
COMPLEET PAKKET
De honger naar de nieuwe opleiding komt mede voort uit de behoefte aan een ‘doorgaande leerlijn’: met de nieuwe opleidingen van ROC Mondriaan en AOC Wellant heeft Delft techniekonderwijs op vmbo-, mbo, hbo- en universitair niveau. Een compleet pakket dus, dat met het nieuwe High Tech Centre nog aantrekkelijker is voor studenten én bedrijven, die straks kunnen putten uit een grotere vijver aan goed opgeleid, gemotiveerd personeel. Andersom wordt het nog interessanter voor bedrijven om zich in Delft te vestigen, omdat zij weten dat zij personeel op alle niveaus kunnen vinden. En het initiatief past uiteraard perfect bij het stimuleren van de kenniseconomie waar Delft zich zo hard voor maakt.
DOORTIMMERD
Dat wil niet zeggen dat alles al in kannen en kruiken is. Want niet alleen een geschikte locatie vinden, maar ook bijvoorbeeld een goed inhoudelijk doortimmerd onderwijsprogramma schrijven doe je niet even op een achternamiddag. Kwartiermaker Van Wijk heeft het er maar druk mee. “Ik ben veel bezig met het afstemmen met alle partners. De bedrijven die zich hebben verbonden aan het High Tech Centre zijn allemaal bezig met techniek, maar zijn ook heel divers. Ze zijn partner binnen het HTC, leveren hun bijdrage en zorgen ook deels voor begeleiding en gastlessen. Dat moeten we allemaal goed regelen.”
LANDELIJK VOORBEELD
En dat gaat gebeuren, ziet Van Wijk, juist omdat er een positieve flow ontstaat rond de nieuwe opleiding. “We doen nu in drie maanden waar je normaal gesproken anderhalf jaar voor nodig hebt. En dat kan ook omdat de lijntjes in Delft zo kort zijn.” Zo is het projectplan dat Delft indiende door het ministerie van Onderwijs al bestempeld als ‘landelijk voorbeeld’. En alle deelnemende partijen hebben inmiddels een intentieverklaring getekend, die binnenkort moet leiden tot een definitieve handtekening. “Voorwaarde is dat zowel de bedrijven als het onderwijs met elkaar de koers uitstippelen. Dan is er een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en een mooie baan voor studenten.”
OPLOSSINGEN
En zo zijn er nog tal van vragen waar de initiatiefnemers mee stoeien. Van Wijk, met ruime ervaring op het gebied van samenwerking onderwijs en bedrijfsleven, ziet dat bijna dagelijks meer puzzelstukjes gaan passen, iets waar zijn techniekhart sneller van gaat kloppen. Hij wijst op de leerlingen in de fabriekshal. “Je kunt natuurlijk de hele dag met je neus in de boeken zitten. Maar tijdens je opleiding dingen maken, engineeren en slimme oplossingen bedenken waar bedrijven om vragen, dat is toch veel uitdagender?’’ Kijk voor het laatste nieuws en alle partners van het samenwerkingsverband van het High Tech Centre Delft op de blogspot van High Tech Centre Delft.